Informatie voor gastouders

Als gastouder doe je niets liever dan met kinderen werken. Een gastouder runt een kleinschalige opvang op professionele wijze. Als gastouder voldoe je aan de eisen en heb je een registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Wil je gastouder worden dan zorgt het gastouderbureau er voor dat je aan deze eisen voldoet en geregistreerd zal worden in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen.

Als gastouder ben je naar de kinderen toe begripvol, liefhebbend en creatief. Naar de ouders is zij bewust en constant bezig met het welzijn van de kinderen. Een gastouder is persoonlijk en flexibel.

Herken jij je hierin en wil je graag aan het werk als gastouder. Neem dan contact op via onderstaande gegevens.

Aan de gastouder worden ten aanzien van opleiding de volgende eisen gesteld:

1. Minimaal een diploma mbo-2 ‘Helpende (Zorg en) Welzijn’, of een hoger geclassificeerd diploma waarmee aan de eisen wordt voldaan. Deze lijst laat zien welke opleidingen en diploma’s voldoende zijn om als een geregistreerd gastouder aan de slag te gaan.

Diploma lijst gastouder

2. Daarnaast heeft u een geldig certificaat Eerste Hulp Bij Ongelukken voor kinderen nodig. U moet 1 van de volgende geregistreerde certificaten hebben.

– Eerste Hulp bij Ongelukken van het Oranje Kruis voor kinderen;

– Spoedeisende Hulpverlening bij Slachtoffers (SEHSO);

– Spoedeisende Hulpverlening bij kinderen (SEHBK) NedCert;

– Module acute zorg bij kinderen (NIKTA);

– Basis eerste hulpverlener-LPEV  met de aantekening eerste hulp aan kinderen van stichting LPEV:

– Eerste Hulp aan kinderen en Baby’s van het Nederlandse Rode Kruis.

Verder is de minimum leeftijd voor een gastouder 18 jaar en moet hij of zij in het bezit zijn van een Verklaring Omternt Gedrag (VOG). Deze VOG kan digitaal aangevraagd worden via de E-herkenning via ons gastouderbureau. 

De gastouder spreekt tijdens de opvang Nederlands en haar woning voldoet aan de veiligheidseisen en hygiënische richtlijnen  volgens de wet- kinderopvang. Denk hierbij aan de beveiliging van de stopcontacten, traphekjes die geplaatst zijn en de vloer die regelmatig schoon gemaakt wordt. 

Wil je gastouder worden en een vrijblijvend gesprek? Bel  naar 010 8221424 of stuur een email naar info@mellebie.nl.