STAP 3 en 4: Gastouders en de nieuwe wet AVG?

Spread the love

Bij de andere artikelen die onlangs online verschenen heb je kunnen lezen hoe je bij stap 1 de gegevens in kaart heb gebracht en bij stap 2 de doeleinden heb vast gelegd van de gegevens die je verwerkt.

We gaan nu naar stap 3 en 4.

In totaal zijn er 7 stappen.

Ga hier naar stap 1

Ga hier naar stap 2

Stap 3: Hoe je klanten geïnformeerd worden.

Hierbij kan je denken aan het informeren over de gegevens die je verzamelt, waarom en hoe. Dit kan je mondeling doen, maar ik raad je aan om dit schriftelijk (per mail) te doen. Op deze manier weet je zeker dat je klanten hiervan op de hoogte zijn gesteld en heb je altijd een document waarin je terug kan verwijzen naar….

Denk bijvoorbeeld aan je huisregels waar je verschillende afspraken in vast gelegd hebt.

Vergeet niet om je website hierin te vernoemen als je gebruik maakt van een contact formulier. Bij je website is het belangrijk dat je je bezoekers alert maakt op het gebruik van cookies. Zorg dat je je bezoekers om toestemming vraagt om de gegevens te gebruiken.

Stap 4: Leg vast wie er daadwerkelijk werken met de gegevens die je verzamelt.

Als jij alleen gebruik maakt van deze gegevens dan zet je in je document, dat jij alleen toe gang hebt tot deze gegevens. In het geval van een calamiteit moet je hierin de gegevens van je achterwacht mee nemen. Mocht je weleens met collega’s een casus bepreken, dan kan dit wel, maar mag je geen namen gebruiken.

In het kort:

  • Informeer je klanten dat je gebruikt maakt van hun gegevens en waarom.
  • Vraag toestemming of je deze gegevens mag gebruiken.
  • Leg dit schriftelijk vast.
  • Maak op je website bezoekers alert en bewust dat zij gegevens achter laten.
  • Vraag toestemming om gebruik te maken van deze gegevens.
  • Vertel wie er gebruik maken van deze gegevens en waarom.

Dit zijn stap 3 en 4 op weg naar je persoonlijke document.

 

Geef een reactie