Gastouders en de wet AVG

Spread the love

Vanaf 25 Mei is de nieuwe wet algemene verordening persoon gegevens (AVG) van toepassing. Wat betekent dit voor jou als gastouder.

Deze wet vertelt in het kort dat je niet meer persoonsgegevens mag bewaren dan noodzakelijk is. De gegevens die je bewaart moet je goed kunnen verantwoorden middels een schriftelijk document waarin je beschrijft welke gegevens je bewaart van jou vraagouders en kinderen. En wat je hiermee doet.

Daarin zijn twee soorten gegevens te onderscheiden, persoonlijke gegevens, en  bijzondere gegevens. De bijzondere gegevens mag je alleen vragen als je deze voor een officiële instantie of wet nodig hebt, of als je iemand moet uitbetalen. Denk hierbij aan een BSN- nummer of rekeningnummer. Als gastouder heb je deze gegevens niet nodig wat het allemaal weer wat makkelijker maakt.

Als gastouder maak je vaak gebruik van een website en op deze website moet je een privacy verklaring hebben. Een privacyverklaring is niet meer dan een beschrijving waarin je de bezoekers vertelt wat voor informatie je op de website hebt staan en welke gegevens je verzamelt. Dit klinkt heftig maar valt mee.

Dus in het kort:

  • De gegevens die je verzamelt van je klanten moet je goed kunnen onderbouwen.
  • Het mogen niet meer gegevens zijn dan noodzakelijk is.
  • Deze beschrijf je middels een document.
  • Op je website heb je een privacy document waarin je beschrijft welke informatie je verzamelt en waarom.
  • Vraag je klant om toestemming om informatie toe te sturen via het emailadres.

De komende weken  zullen wij meer informatie geven omtrent de AVG wet, zodat jij uiteindelijk je eigen document kan schrijven.

 

Geef een reactie